Cibule zimní (sečka) GERDA - zimní naťová cibule
Použití a charakteristika:
Allium fistulosum L.
Cibule zimní GERDA - sečka - zimní naťová cibule původem ze severovýchodní Asie. Mrazuvzdorná, dvouletá až vytrvalá cibule, s jemnou cibulovou chutí a léčebnými účinky srovnatelnými s jinými cibulovitými rostlinami. Oproti cibuli kuchyňské má v nati 2× větší obsah vitaminu C. Využívá se celoročně k řezu natě a jako velmi raná lahůdková cibule, vhodná na svazkování. Drobně nakrájené silné duté stvoly se přidávají do pokrmů podobně jako pažitka, uplatní se zejména v čínské kuchyni. Díky obsahu fytoncidů a silic příznivě ovlivňuje trávení a obranyschopnost organismu.
V okolí květů se často vytvářejí rozmnožovací cibulky. Vysévejte od března nebo v červenci až září přímo na záhon, po vzejití vyjednoťte na hnízda o 3-4 rostlinách ve sponu 20 x 2-3 cm.
Zimní naťová cibule je původem ze severovýchodní Asie. Mrazuvzdorná, dvouletá až vytrvalá cibule s jemnou chutí. Oproti cibuli kuchyňské má v nati 2x větší obsah vitaminu C.
VÝSEV: březen-duben, červenec-září
SKLIZEŇ: celoročně